Opknappen van een Philips 521A (Frans fabrikaat)

Op de beurs van september 2017 een mooie Philips 521A gekocht. Frans fabrikaat uit 1935 of iets eerder (luistergeldzegel Franse PTT uit 1935). Toestel zag er netjes uit; wat krassen en een bloemenvaas vlek op het fineer; vlekken en gaatjes in het doek en aan één zijkant was een stukje fineer afgebroken. Op de achterwand hoort organiek een soort mapje te zitten met daarin een losse antennedraad. Dat ontbrak; alleen de holnietjes waarmee dat vakje ooit bevestigd was, zaten er nog in. De ‘netspannings keuze’ stond op 218 – 231 Volt. Alsof de nominale spanning iets van 225 Volt zou zijn. Maar komt wel goed uit bij onze huidige 230V nominaal.

Het toestel speelde wel; niet echt luid en had sterke neiging tot gillen. Volgens de eigenaar was er niet aan gewerkt dus zinvol om wat preventief onderhoud te plegen; in elk geval moest die genereer neiging onderdrukt worden. Na openen van de achterwand bleek dat bij twee buizen er wat herstelwerk aan de afschermverflaag was gepleegd. Bij de MF buis (AF2) in de vorm van een aantal windingen koperdraad om de buis net boven de voet. Die zat wat los en leek ook geen contact meer te maken met de draad naar de middenpen. Bij het losmaken van de topaansluiting van die buis brak de topdraad af. Met een dremeltool voorzichtig wat glas rondom de breuk weggeslepen tot er een mm vrij was. Dit ging twee keer mis. Door ondoordachte bewegingen de net vrijgemaakte draad doorgeslepen. De derde keer bleef het goed. Net op tijd: er was ook bijna geen glas meer over…. Van een paar in elkaar gedraaide koperdraadjes uit een netsnoer een nieuw topdraadje gemaakt en dat vastgesoldeerd. Geborgd met een druppel lijm. De restanten kit in de kap van de top en op het glas van de buis laten zitten en met secondenlijm vastgezet. Tot slot het nieuwe draadje bovenop de top vast gesoldeerd. Een mirakel….hij deed het weer… Met dun blank montagedraad de afscherming van de buis herstelt. Het lijkt erop dat de oscilleer neigingen zijn verdwenen.
Bij de voorversterker penthode was om het onderste vdeel van de ballon donkere tape gewikkeld. Denkelijk om de afschermverflaag te behoeden voor verder afbrokkelen. Omdat het toestel na bovenstaande fix verder goed speelde dit zo gelaten.


Kast opknappen

Uitkasten, buizen verwijderen. Luidsprekerplank losgeschroefd. De kale kast blijft over. Uitgestoft. Aan de binnenzijde zit een afscherming van alu folie. Deels losgeraakt; deels aangetast. Het aangetaste deel vernieuwd met folie van de bekende keukenrol. Losgeraakte deel opnieuw gelijmd. De kast in zijn geheel opgeschuurd. Op een enkele diepere deuk na zijn alle vlekken en krassen weg. Een nieuw stukje fineer (wat was afgebroken) ingelijmd en ingeschuurd. Het is niet echt onzichtbaar maar het oogt een stuk beter. De kast vier maal met bootlak behandeld. Aan de onderkant van de kast de ingesprongen zwarte randen mat geschuurd en opnieuw gelakt. Bij Corrien Maas een nieuw lsp doek besteld. Er is wel wat misgegaan bij het opschuren. Ik heb me behoorlijk vergist in de dikte van de fineerlaag waardoor ik op een paar plaatsen langs de rand er door heen ben gegaan. Doodjammer.


Electronisch

De Boucherot condensator en de koppel C naar de eindbuis preventief vervangen. De ‘pertinax ? ‘ hulsjes van de originele condensatoren leeggemaakt en er vervangende inhoud in gezet. Dit was heel goed te doen en is praktisch onzichtbaar.

Door het verwijderen en los solderen van die condensatoren zijn er twee koolweerstanden defect geraakt. Bij elk liet er een eindkapje los. Via een tip op het forum gerepareerd. Binnenkant van het kapje reinigen, kapje ietsje indeuken, klein druppeltje lijm er in en het kapje terug schuiven over het weerstandeinde. Ook dit is onzichtbaar gedaan.

Gezien bovenstaand probleem ben ik er niet aan begonnen om de afvlakelco’s een nieuwe inhoud te geven. Er moet daarvoor heel veel losgesoldeerd worden en dat gaat heel veel problemenv opleveren. Zolang er geen brom is laat ik het zo.


Metingen

In de Philips documentatie van het toestel staat een tabelletje met te meten spanningen/stromen. Gemeten bij een netspanning van circa 230 Volt. Geen stromen gemeten omdat er dan teveel gerommeld moet worden (behalve de anodestroom van de eindbuis over de primaire van de UGT ). Zie hieronder (in rood de opgegeven waarden).

L1 L2 L4 L5
Anodespanningen 238 (235)238 (235) 146 (144) 247 (230)Volt
Schermroosterspanningen 71 (67) 71 (67) 71 (67) 238 (219)Volt
Stuuroosterspanningen 1.16(0.94)1.55(1.15)2.77(2.7) 16.5(16.8)Volt
Anodestromen --- (0.83)---(1.3) --- (0.3) 23 (22.6)mA
Schermroosterstromen --- (1.25)---(0.54) ---(0.13) --- (4.45) mA
Ig3+Ig5 --- (2.48) mA
Ziet er prima uit. Ook nog de spanningen op de twee grote afvlak elco’s gemeten. C1 meet 267 Volt en op C2 staat 238 Volt. Dat houdt in dat door R3 29/2500 = 11.6 mA moet lopen. Dat moet de som van alle rooster- en anodestromen zijn behalve Ia van L5. Opgeteld zijn die volgens opgave 11.28 mA. Dat klopt heel mooi. Het toestel speelt prima en is zeer selektief. Er moet heel precies afgestemd worden.

Tot slot het resultaat


Flag Counter